miercuri, 31 octombrie 2012

Centrale termice murale

RSVTI Bucuresti –  ISCIR

http://www.rsvti-bucuresti.ro  ;                  http://www.autorizare-iscir.ro

     Centralele termice sunt echipamente consumatoare de combustibil gazos ,lichid sau solid si se supun reglementarilor specificate in Prescriptia Tehnica ISCIR  PT A1/2010 sau PT C9/2010 . Pentru a utiliza in conditii de siguranta acest echipament, centrala termica, trebuie sa montati, sa puneti in functiune si sa ii autorizati functionarea cu firme autorizate ISCIR , inclusiv operator RSVTI. Fiecare etapa din acest proces este insotita de acte care se verifica in functie de etapa in care sunteti.boiler

  • proces verbal de punere in functiune a instalatiei interioare de utilizare gaze naturale
  • factura achizitie centrala termica
  • certificat garantie centrala termica
  • manual de utilizare centrala termica
  • raportul de prima punere in functiune centrala termica (PIF)
  • Declaratie de conformitate pentru instalatia de incalzire emis de catre firma montatoare autorizata ISCIR conform PT  pentru montaj (procesul verbal de probe la rece)
  • copie dupa autorizatia ISCIR a firmei care a instalat centrala termica
  • autorizatia persoanei autorizate pentru deservire ( fochist in cazul cazanelor mai mari de 400 kw) , care va fi supusa unui program de instruire.

Procesul verbal de punere in functiune al instalatiei interioare de utilizare gaze naturale il primiti ca urmare a finalizarii executiei instalatiei de gaze, acesta se face impreuna cu un reprezentant al distribuitorului de gaze naturale si executantul.
 Factura de achizitie centrala termica, certificat de garantie, manual de utilizare il primiti de la vanzatorul centralei termice.
 Raportul de prima punere in functiune il primiti de la tehnicianul care efectueaza operatiunile respective la finalizarea completa a instalatiei de incalzire, la "prima pornire". Punerea in functiune este de obicei asigurata gratuit de catre comerciantul centralei termice prin centre de asistenta si service abilitate, dar exista si exceptii.
 Declaratia de conformitate este procesul verbal de probe la rece pe care il primiti la finalizarea lucrarilor de executie a instalatiei de incalzire. Trebuie insotit de copia dupa autorizarea ISCIR a montatorului.
 Autorizarea la functionare a centralei termice este obligatorie conform prescriptiei tehnice ISCIR. Autorizarea se efectueaza de catre societati autorizate ISCIR conform PT  pentru autorizatii de functionare.
 Nota: Societatile comerciale se autorizeaza conform prescriptiei tehnice ISCIR separat pentru:
  • montaj (conteaza puterea centralei, autorizatiile sunt pentru montaj centrale)
  • punere in functiune (conteaza marca si modelul centralei, datele de contact le gasiti pe certificatul de garantie)
  • service (conteaza marca si modelul centralei, datele de contact le gasiti pe certificatul de garantie)
  • autorizatii de functionare si verificari tehnice periodice

ACTE NECESARE INSTALARE CENTRALA TERMICA  MURALA
Pentru instalarea unei centrale termice trebuie parcursi urmatorii pasi:
  1. Depunerea unei cereri de debransare de la sistemul de incalzire centralizat.
  2. Racordarea individuala la instalatia de gaze naturale efectuata de o firma autorizata ANRGN (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale).
  3. Obtinerea aprobarii pentru cel de-al doilea foc (extindere centrala) prin depunerea unei cereri la furnizorul de gaze naturale.
  4. Achizitionarea unei centrale termice.
  5. Montarea centralei efectuata de o firma autorizata ISCIR.
  6. Incheierea contractului de executie a instalatiei termice si primirea procesului verbal de receptie a lucrarii precum si a unei copii dupa autorizatia ISCIR de monta
  7. La finalizarea lucrarii de incalzire se va face punerea in functiune a centralei de catre o firma agreata de producatorul centralei. Lista firmelor se gaseste pe certificatul de garantie primit la achizitionarea centralei.
    Acte necesare pentru punerea in functiune
    - proiectul de gaz avizat de furnizorul de gaze
    - procesul verbal de receptie a lucrarii de incalzire
    - copia dupa autorizatia ISCIR de montaj
  8. Autorizarea functionarii centralei termice de catre o firma autorizata ISCIR pentru VTP (verificare tehnica periodica) contra cost.
Acte necesare pentru autorizarea functionarii
  • proiect instalatie termica avizat IT si IS (instalatie termica si instalatie sanitare) de catre un verificator autorizat MLPTL
  • factura achizitie centrala termica
  • certificat de garantie centrala termica
  • manual de utilizare pentru centrala termica in limba romana
  • raportul de prima punere in functiune centrala termica (PIF)
  • aviz import ISCIR pentru centrala termica
  • declaratie de conformitate pentru instalatia de incalzire emis de catre firma montatoare autorizata ISCIR
    Autorizarea de functionare ( AF-ul ) se acorda de regula contra-cost. Aceasta autorizatie este valabila 2 ani de zile de la data emiterii. Dupa terminarea celor 2 ani de zile trebuie sa prelungiti aceasta autorizare printr-o VTP ( Verificare tehnica periodica ) care se va efectua de catre o societate autorizata ISCIR, tot contra-cost. Aceasta VTP este obligatoriu sa se efectueze si mai departe din 2 in 2 ani
    In cazul in care veti avea un control de la furnizorul de gaze si nu aveti aceste documente riscati sa vi se puna sigiliu pe gaze, pana in momentul in care veti avea toate actele la zi. Nu e de joaca, pentru ca am cunostinte care au patit-o si au stat si vreo 3-4 zile fara caldura si apa calda.
Top Centrale Termice de Apartament:
  1. Buderus Logamax U042 K – 24KW ………........… 31,15%
  2. Viessmann Vitopend 100 – 24KW ….…….….....… 22,30 %
  3. Vaillant Turbotec Pro – 24KW …………....….…… 13,44 %
  4. Arca Pocket 24F – 25KW …………………….....….10,16 %
  5. Bosch 3000 W – Junkers Ceraclass   -24 KW ........... 9,83 %
  6. Saunier Duval Therma Classic F25 – 25KW …..........6,89 %
  7. Ariston Bis 24FF – 24KW …………………......……. 6,23 %

     Centrala termică murala sau cazan mural este un cazan montat pe un perete sau într-o nișă puțin adâncă din perete, destinat producerii de agent termic necesar încălzirii și a apei calde de consum pentru o locuință individuală. Dacă aceste cazane sunt destinate numai producerii de apă caldă de consum acestea poarta denumirea de boilere.
     Combustibilul folosit este de obicei gazul natural, dar există construcții care utilizează combustibil lichid (GPL). Pot fi cu cameră de ardere deschisă sau închisă (etanșă). În ultimul timp sunt realizate sub forma cazanelor cu condensare, care au performanțe superioare. Prepararea apei calde de consum se poate face în momentul cererii (instantaneu), sau în prealabil (cu acumulare). De obicei sunt montate în interiorul clădirilor, dar pot fi montate și în exterior.

     Centralele termice murale produc agent termic (format din apă și, eventual, antigel) destinat încălzirii, cu o presiune de cel mult 6 bar și o temperatură de cel mult 95 °C. Randamentul lor termic brut trebuie să fie de cel puțin 90 % în cazul centralelor fără condensare (cele cu condensare au randament termic brut superior). 
       Majoritatea constructorilor oferă puteri cuprinse între 5 – 100 kW, însă valoarea cea mai frecventă este de 20 000 kcal/h, adică cca. 24 kW. Deoarece gazul natural are o putere calorifică inferioară de aproape 36,00 MJ/m3N, consumul orar maxim în cazul acestor centrale este de 2,4 m3N/h, care este cota de gaz obișnuită alocată de distribuitorii de gaz din România utilizatorilor individuali de astfel de centrale termice. Această cotă asigură încălzirea unei locuințe de 480 m2. La centralele pe gaz, alimentarea cu gaz se face din rețele de presiune joasă, adică la suprapresiunea nominală de 2000 Pa, cu toleranță între 1500 și 5000 Pa.
       În România o centrală cu o putere termică sub 0,1 Gcal/h (116,3 kW) poate fi amplasată și în încăperi care nu sunt considerate săli ale cazanelor.
       Centrala este formată în principiu dintr-o carcasă fixată pe perete, în care se găsesc: un arzător, o cameră de ardere, un sistem de evacuare a gazelor arse, un schimbător de căldură principal, o pompă de circulație, un sistem de preparare a apei calde de consum, un robinet cu trei căi, un vas de expansiune, armături (supape, robinete de umplere, golire și aerisire), senzori și electronică de comandă.
       Din punct de vedere al preparării apei calde de consum (apă caldă menajeră, apă caldă sanitară) ele pot fi cu prepararea instantanee a apei sau cu acumulare (cu prepararea apei în prealabil). Prepararea apei calde de consum se face cu ajutorul agentului termic produs de centrală.
         În cazul preparării instantanee apa caldă este produsă în momentul apariției cererii de consum. Prepararea se face comutând agentul termic de la instalația de încălzire la un schimbător de căldură cu plăci. Corelarea fluxului termic necesar producerii apei calde cu cel produs prin ardere este dificilă. Există două soluții:
  • Se optează pentru un debit de apă fix (cât curge la un robinet) cu o diferență de temperatură fixă, caz în care automatizarea arzătorului este simplă, dar centrala nu este flexibilă la cererea de apă caldă: poate servi doar un robinet, care nu poate avea debit mic, nu se poate face economie de apă caldă. Soluția este însă ieftină.
  • Se optează pentru flexibilitate, ceea ce necesită modularea flăcării (reglarea puterii flăcării prin cantitățile de gaz și aer introduse în camera de ardere), ceea ce conduce la o soluție mai scumpă.
        În cazul preparării apei calde în prealabil, aceasta se face într-un vas, încălzit de agentul termic. Soluția este flexibilă, simplă, dar mai voluminoasă și mai scumpă, datorită vasului de acumulare. În plus, din vasul de acumulare căldura se pierde puțin câte puțin în mediul ambiant, așa că centrala consumă combustibil și în absența solicitării de apă caldă.
       Din punct de vedere al tirajului, centralele de perete pot fi cu tiraj natural sau forțat. În cazul celor cu tiraj natural (zise și cu arzător cu aer autoaspirat) aerul necesar arderii este preluat la fel ca la o sobă obișnuită, din incinta în care se află centrala, iar gazele de ardere sunt evacuate în exterior printr-un coș de fum, cu ajutorul tirajului realizat de acesta. Camera de ardere este deschisă, adică comunică cu incinta în care este amplasată centrala. Centralele cu tiraj natural sunt mai simple, mai fiabile, mai silențioase și mai ieftine, însă pot fi amplasate doar în spații care îndeplinesc condiții foarte restrictive.
      La centralele cu tiraj forțat (zise și cu arzător cu aer insuflat sau cu arzător cu introducere forțată a aerului), tirajul este realizat de un ventilator încorporat. În acest caz aerul necesar arderii este preluat din exteriorul incintei în care este montată centrala, iar gazele produse prin ardere sunt evacuate tot în exterior, de obicei prin racorduri concentrice (coș ventuză). Camera de ardere este închisă (etanșă), adică nu comunică cu incinta în care este montată centrala. Ventilatorul este o componentă suplimentară, care scumpește construcția și care se poate defecta destul de ușor. Condițiile de amplasare ale centralei sunt însă mult mai puțin restrictive.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu