joi, 28 aprilie 2011

Documente necesare la verificarea tehnica in utilizare (VTU)


Cazan Abur
Cazan Abur
Documente necesare la verificarea tehnica in utilizare (VTU)
Art. 35  Pentru functionarea în conditii de siguranta, detinatorii/utilizatorii au obligatia sa asigure pe toata perioada de utilizare a cazanului operator autorizat RSVTI.
Art. 89  Verificarile tehnice periodice, la cazanele care fac obiectul prezentei prescriptii tehnice, se efectueaza de catre:
a) inspectorii de specialitate din cadrul ISCIR, pentru cazanele de abur de joasa presiune sau de apa calda cu debit mai mare de 1 t/h, respectiv 1.000 kW;
b) inspectorii de specialitate din cadrul ISCIR sau de catre RSVTI numai dupa obtinerea împuternicirii scrise de la ISCIR, pentru cazanele de abur de joasa presiune sau de apa calda cu debit de cel mult 1 t/h, respectiv 1.000 kW.
Art. 90  La sfârsitul duratei de viata fizica, precizata în documentatia tehnica a cazanului sau dupa expirarea duratei normale de functionare, prevazuta în Hotarârea Guvernului nr. 2.139/2004, atunci când nu este prevazuta în mod explicit durata de viata în documentatia tehnica, verificarea tehnica periodica a cazanului se efectueaza dupa efectuarea verificarilor tehnice în utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic.
OBS:a) Inainte de efectuarea verificarilor tehnice ne asiguram ca, cazanul se afla in durata lui de viata sau este in durata normala de functionare cfr HG 2139/2004( instalatii din CT- 8-30 de ani)
b) In cazul depasirii celor doua termene alternativ,puteti soclicta in scris la ISCIR,in cazul in care cazanul este scadent la RI si IP prelungirea termenului de efectuare a VTU cu max 1 an si prezentarea unui memoriu tehnic efectuat de detinator.Daca cazanul este scadent la RI si vreti decalarea TERMENULUI DE EFECTUARE a RI pana la IP se intocmeste un memoriu de evaluare a riscurilor avizat RADTE. Dupa depunerea celor mentionate mai sus,inspectorul face revizia exterioara si da la dispozitii ca pana intr-un an sa se faca examinari/investigatii cu caracter tehnic,pe aceasta perioada cazanul functionand exclusiv pe raspunderea detinatorului.
Daca cazanul este in durata lui de viata sau de functionare se trece la verificarile mentionate in PT C9-2010 col ISCIR si anume:
Art. 92  (1) În timpul utilizarii, fiecare cazan trebuie sa fie supus, la termenul stabilit în procesul-verbal de verificare tehnica, verificarilor tehnice periodice, care constau în revizii interioare, încercari la presiune hidraulica si revizii exterioare. Cu aceasta ocazie se verifica modul în care se exploateaza cazanul, starea tehnica a acestuia  si se acorda, dupa caz, autorizatia de functionare în continuare.
(2) La data stabilita pentru efectuarea verificarilor  si încercarilor, detinatorul/utilizatorul trebuie sa pregateasca cazanul, având verificarile  si încercarile de casa efectuate cu rezultate corespunzatoare si mentionate într-un proces-verbal.
(3) Încercarile de casa constau, dupa caz, în încercare hidraulica la presiune nominala, verificare functionala a instalatiei de alimentare combustibili, verificare canale aer inclusiv ventilatoare, verificare canale de gaze de ardere inclusiv ventilatoare gaze ardere, preîncalzitoare de aer, suporti aferenti constructiei metalice de sustinere si altele asemenea.
(4) La verificarea tehnica periodica trebuie sa participe RSVTI, fochistul cazanului si orice alta persoana cu atributii legate de exploatarea cazanului solicitata de inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR.
(5) Detinatorul/Utilizatorul trebuie sa asigure personalul auxiliar necesar efectuarii verificarii.
(6) Daca rezultatele verificarii tehnice periodice corespund cu prevederile documentatiei tehnice a cazanului  si ale prezentei prescriptii tehnice, inspectorul ISCIR sau RSVTI prin procesul-verbal de verificare tehnica prevazut la art. 88 alin. (2), se acorda autorizarea functionarii în continuare, stabilind  si data (ziua, luna  si anul) urmatoarei verificari tehnice periodice. Aceasta data (ziua, luna si anul) se stabileste în functie de complexitatea, locul de
instalare/montare, condiĠiile de mediu  si regimul de functionare, vechimea în serviciu  si starea tehnica ale cazanului.
10) Cu ocazia verificarii tehnice periodice, daca inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR considera necesar, poate verifica pregatirea profesionala si comportarea în serviciu a fochistului autorizat.
Art. 93  (1) Daca la verificarile tehnice periodice se constata defectiuni vizibile care reduc siguranta în functionare a cazanului, în functie de natura, marimea, tipul defectului, vechimea în serviciu a cazanului sau conditiile de exploatare a acestuia, inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR sau RSVTI poate dispune efectuarea de examinari/investigatii cu character tehnic, în vederea evaluarii tehnice a cazanului si stabilirii conditiilor în care poate functiona cazanul în conditii de siguranta.
(2) Daca la verificarile tehnice periodice se constata ca instalatia prezinta pericol în functionare inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR sau RSVTI, dupa caz, dispun oprirea instalatiei.
Art. 94  (1) Cu ocazia fiecarei verificari tehnice periodice, detinatorul/utilizatorul are obligatia de a efectua verificarea instalatiei de ardere  si de automatizare ale cazanului de catre o persoana juridica autorizata conform prevederilor prescriptiei tehnice aplicabila.
(2) Reacordarea autorizarii functionarii cazanului, de catre inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR sau RSVTI, este conditionata de prezentarea de catre detinator/utilizator a raportului de verificari, încercari  si probe având drept concluzie respectarea conditiilor de functionare în siguranta impuse de producatorul cazanului. Valabilitatea acestui raport este de 30 de zile.
Art. 95  Supapele de siguranta se verifica conform prevederilor prescriptiei tehnice aplicabile.
Art. 96  (1) Revizia interioara trebuie sa fie efectuata cel putin o data la 4 ani. Inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR sau RSVTI poate stabili termene mai scurte în functie de starea tehnica si vechimea în serviciu a cazanului.

Pentru mai multe detalii legate de tarif / pret , serviciile noastre CONTACTATI-NE.

(2) Detinatorul/utilizatorul este singurul raspunzator pentru respectarea termenelor  scadente pentru efectuarea reviziei interioare a cazanului, chiar daca termenele respective îi  sunt comunicate sau nu de catre ISCIR. 
Art. 97  În afara de termenul scadent, revizia interioara trebuie sa se efectueze  si în urmatoarele cazuri:
a) dupa o întrerupere a functionarii cazanului mai mare de un an, înainte de repunerea acestuia în functiune;
b) dupa o noua instalare/montare;
c) dupa efectuarea unor lucrari de reparare;
d) atunci când inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR sau RSVTI are motive temeinice sa considere necesara o astfel de verificare;
e) atunci când este ceruta, motivat, de catre detinatorul/utilizatorul cazanului.
Art. 98  (1) În vederea efectuarii reviziei interioare, cazanul trebuie sa fie oprit din functiune, izolat de celelalte cazane, racit, bine curatat de piatra, de funingine si altele asemenea, atât la interior cât si la exterior, pâna la metal curat, iar peretii cazanului nu trebuie sa fie umeziti sau unsi.
(2) La cazanele care nu au functionat cel putin un an, detinatorul/utilizatorul trebuie sa prezinte inspectorului de specialitate din cadrul ISCIR un document din care sa rezulte ca în perioada nefunctionarii cazanul a fost conservat corespunzator.
Art. 105  (1) Încercarea la presiune hidraulica trebuie sa fie efectuata cel putin o data la 4 ani. Inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR  sau RSVTI, dupa caz, pot reduce acest interval în functie de starea tehnica si vechimea în serviciu a cazanului.
Art. 106  În afara termenului scadent, încercarea hidraulica de presiune la rece se efectueaza si în urmatoarele cazuri:
a) dupa o întrerupere a funcĠionarii cazanului mai mare de un an, înainte de repunerea în functiune a acestuia;
b) în urma efectuarii unor lucrari de reparare;
c) dupa o explozie de gaze în camera focarului sau în canalele gazelor de ardere;
d) atunci când inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR sau RSVTI, dupa caz, au motive sa solicite efectuarea încercarii;
e) atunci când este solicitata motivat de catre detinatorul/utilizatorul cazanului.
Art. 111  Revizia exterioara este verificare tehnica neprogramata care se executa inopinat în timpul functionarii cazanului  si consta în examinarea tuturor elementelor care contribuie la functionarea cazanului în condiĠii de siguranta, si anume:
a) functionarea armaturilor de siguranta  si control, precum  si a instalatiei de automatizare;
b) verificarea valabilitatii autorizatiilor detinute  si cunoaúterea instructiunilor de utilizare/exploatare a cazanului de catre personalul de deservire;
c) respectarea parametrilor principali ai cazanului (debit, presiune, temperatura si altele asemenea);
d) starea partilor vizibile si accesibile ale cazanului, precum si a instalatiilor auxiliare;
e) starea tehnica a instalatiei de ardere  si dezvoltarea flacarilor fata de peretii suprafetelor de încalzire;
f) existenta instructiunilor de utilizare/exploatare în sala cazanelor;
g) existenta registrului de supraveghere, precum  si modul în care se fac înscrierile zilnice în acesta.
OBS: Completare la prelungirea termenlor scadente:
Art. 113  (1) Atunci când cerintele procesului tehnologic nu permit oprirea cazanului la data scadenta prevazuta în procesul-verbal, se poate prelungi autorizarea funcĠionarii cu cel mult 12 luni.
(2) Prelungirea autorizarii functionarii se efectueaza în baza unui memoriu tehnic întocmit de etinatorul/utilizatorul cazanului.
(3) Memoriul tehnic cuprinde, cel putin, urmatoarele:
a) prezentarea/descrierea cazanului;
b) istoricul exploatarii (verificari tehnice periodice, revizii, reparatii, avarii  si altele asemenea);
c) monitorizarea parametrilor de funcĠionare pe perioada de la ultima verificare tehnica periodica;
d) masuri compensatorii;
e) concluzii privind functionarea în continuare în conditii de siguranta.


Pentru mai multe detalii legate de tarif / pret , serviciile noastre CONTACTATI-NE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu