miercuri, 31 octombrie 2012

Autoclave servicii RSVTI ISCIR

RSVTI Bucuresti –  ISCIR


http://www.rsvti-bucuresti.ro  ;                  http://www.autorizare-iscir.ro

autoclave

In cazul echipamentelor pentru laboratoare ,spitale, centre medicale si sali de operatie sterilizarea cu abur se realizeaza in aparate numite autoclave.
 Un dispozitiv care diminueaza riscurile pentru operator de deservire al acestuia ce trebuie sa beneficieze de o instruire si o testare periodica in ceea ce priveste siguranta in exploatare , conform prescriptiei tehnice PT C4 / 2010efectuata de catre operatorul RSVTI. In final , operatorului de deservire al autovlavului , i se acorda o adeverinta ,cu prelungire anuala, care certifica faptul ca acesta detine autorizatie interna emisa de catre angajator pentru acesta conform PT CR 8 / 2003.
  In conformitate cu PT C4 / 2010 pentru următoarele recipiente autorizarea functionării se efectuează de inspectorii de specialitate din cadrul ISCIR, iar acestea se înregistrează în evidenta ISCIR:
a) recipiente care contin gaze din grupa 1 (fluide periculoase) conform diagramei 1 din anexa 1, care se încadrează la categoriile II, III si IV si functionează în limitele: 
1) PS x V > 200 bar x litri (categoria III si IV); 
2) 50 < PS x V ≤  200 bar x litri si V > 1 l (categoria II); 
b) recipiente care contin gaze din grupa 2 (abur  si alte gaze decât cele din grupa 1) 
conform diagramei 2 din anexa 1, care se încadrează la categoriile II, III si IV si functionează în limitele: 
1) PS x V > 1.000 bar x litri (categoria III si IV); 
2) 200 < PS x V ≤  1.000 bar x litri si V > 1 l (categoria II); 
c) recipiente care contin lichide din grupa 1 (fluide periculoase) conform diagramei 3 din anexa 1, care se încadrează la categoria II si III si functionează în limitele:  
1) V > 1 l si PS > 500 bar (categoria III); 
2) V < 1 l si PS  > 500 bar (categoria II); 
3) PS x V > 200 bar x litri si 10 < PS  ≤  500 bar (categoria II); 
d) recipiente care contin lichide din grupa 2 (alte lichide decât cele din grupa 1) conform diagramei 4 din anexa 1, care se încadrează la categoria II si functionează în limitele:  
1) PS x V >10.000 bar x litri, PS > 500 bar si V > 10 l (categoria II).
 Prezentele prevederi se aplică autoclavelor cu foc direct sau încălzite electric în care se generează abur pentru scopuri industriale, medico-sanitare si cercetări de laborator.  Aburul produs nu se furnizează altor instalatii.

ATENTIE !!! Supapa / supapele de siguranta se verifica / etaloneaza ANUAL.

   Aceste prevederi sunt: 
a) instalarea / montarea autoclavelor medico-sanitare se efectuează într-o încăpere care poate servi ca laborator, sală de lucru  si altele asemenea, astfel încât în jurul lor să  rămână un spatiu liber de cel putin 0,6 m pentru a permite deservirea si verificarea acestora. În fata arzătorului, spatiul liber trebuie să fie de cel putin 1,5 m; 
b) instalatia de ardere a combustibilului trebuie astfel realizată încât să fie posibilă
evacuarea gazelor de ardere din încăperea în care este montată autoclava; 
c) sunt interzise lucrările cu substante inflamabile  si explozive în încăperile unde sunt amplasate autoclave cu foc direct; 
d) autoclavele medico-sanitare nu pot fi instalate direct în sala de operatii, pe coridoare sau în locuri de trecere. Acestea pot fi instalate într-o încăpere lângă sala de operatii; 
e) nu este permisă instalarea / montarea autoclavelor cu foc direct în clase amenajate ca laboratoare sau în laboratoarele din  scoli. Acestea pot fi amplasate într-o încăpere lângă sala de clasă sau laboratorul respectiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu